Liikesalaisuudet, henkilökunnan tiedot, asiakaslistat… Tiedäthän, kenellä näihin on pääsy ja että ne ovat asianmukaisesti tallennettu ja suojattu?
Tietoturvasta huolehtiminen on olennainen osa tämän päivän liiketoimintaa. Se koskettaa ihan jokaista yritystä, kokoon ja toimialaan katsomatta. Tietoturva maksaa aina, mutta se on ennemmin investointi kuin kulu. Siihen panostaminen suojaa koko liiketoimintaa.
Usein ajatellaan, että hakkerit havittelevat vain jollakin mittarilla heitä kiinnostavia yrityksiä ja että sen perusteella oma yritys olisi tietojenkalastelulta turvassa. Todellisuudessa yritykset joutuvat hyökkäyksen kohteeksi usein täysin sattumanvaraisesti. Pahimmassa tapauksessa yksi väärä klikkaus voi kustantaa satoja tuhansia euroja ja vahingoittaa yrityksen mainetta merkittävästi.
Kyberrikollisuuden keinot kehittyvät jatkuvasti. Tietoturvakaan ei ole ikinä valmis. Sen takaamiseen vaaditaan jatkuvaa huolenpitoa ja kehittämistä. Näistä perusasioista huolehtimalla yrityksesi on kuitenkin jo vahvoilla taistelussa tietoturvauhkia vastaan.
1. Varmista, että kaikilla yrityksen laitteilla on tietoturvasovellus – sellainen, joka sopii yrityskäyttöön. Yrityksen tietoturvasovellus mahdollistaa koko organisaation laitteiden hallitsemisen keskitetysti. Sen avulla piilevät uhat havaitaan nopeammin ja ne voidaan korjata kertaheitolla tekemällä sääntömuutokset samassa kaikkiin laitteisiin.
2. Salaa tietokoneen kovalevy sekä mobiililaitteet. Tietokoneen tai puhelimen joutuminen vääriin käsiin äityy kahta kauhistuttavammaksi, jos kannettavan kovalevyä tai mobiililaitteen tietoja ei ole salattu. Salatun kovalevyn tietoja ei sivullinen voi hyödyntää tai kaupitella eteenpäin. Johdon tai IT-osaston on huolehdittava, että salaus tehdään – näin tärkeää askelta ei voi jättää käyttäjän itsensä harteille.
3. Suojaa verkot palomuureilla ja langattomat verkot vahvoilla suojauksilla. Kun yrityksen verkot on oikein suojattu, ulkopuoliset eivät pääse onkimaan tietoja, tunnuksia ja salasanoja verkon kautta. Jos joku pääsee tunkeutumaan verkkoon väärin aikein, on koko yrityksen tietoturva uhattuna
4. Varmista, että tärkeät tiedot varmuuskopioidaan. Näin takaat, etteivät tärkeät tiedot huku laitteen hävitessä tai vioittuessa. Se takaa myös, että kallisarvoiset tiedot pysyvät hallussasi, vaikka Ransomwaren tyyppinen haittaohjelmisto pääsisi kryptaamaan oman laitteesi tiedostot käyttökelvottomiksi.
5. Kouluta henkilökunta äkkäämään kalasteluyritykset sähköposteissa ja muualla verkossa. Henkilökunnan tekemät vahinkoklikkaukset ja väärinymmärrykset ovat yksi suurimmista tietoturvariskeistä. Juurruta henkilökunnan mieleen, mitä saa ja mitä ei saa klikata ja tehdä. Perussääntö on, että mitään epäilyttävää ei kannata klikata ja kun tuntuu epävarmalta, kysy.
6. Ota yhteistyökumppaniksi osaava asiantuntija. Säästät aikasi lisäksi potentiaalisesti ison summan rahaa ja yrityksesi maineen. Erikoistunut asiantuntija osaa suunnitella kanssasi parhaat tietoturvakäytännöt liiketoimintasi turvaamiseksi.
Tiedätkö, missä tilassa yrityksesi tietoturva on? Älä hätäile, vaan ota yhteyttä! Tarkastetaan yhdessä tilanne ja laitetaan tietoturvasi kuosiin.